تاریخچه اداره کل راه آهن شرق
اداره کل راه آهن شرق در تاریخ 13/2/84 مورد بهره برداری قرار گرفت،این اداره کل دارای مجموعا 950 کیلومتر خط شامل 776 کیلومتر خط اصلی، 74 کیلومتر خطوط انشعابی و 9 کیلومتر خطوط فرعی بارگیری صنعتی تجاری ، 91 کیلومتر خطوط فرعی مانوری ایستگاهی و مجموعاً 39 ایستگاه باری و مسافری که از ایستگاه کاشمر آغاز و به ایستگاه جندق ختم می شود که در طول مسیر خود معادن و صنایع و کارخانجات مختلف وشهرستانهای بزرگ و کوچک از جمله : تربت حیدریه ، فیض آباد، گناباد ،فردوس ،بشرویه ،طبس، خواف،رشتخوار، چمن آباد، سلامی و ... را تحت پوشش قرار میدهد. محور بافق – مشهد نیز استان خراسان رضوی را به استانهای اصفهان – یزد - کرمان و هرمزگان متصل نموده و با کاهش حدود 800 کیلومتری مسیر حمل و نقل ترانزیت را متصل می نماید وکریدور سرخس-بندر عباس را عملا" بطور قابل ملاحظه ای کوتاهتر نموده است که این مهم از نظر اقتصادی ،کاهش مصرف سوخت ، کاهش آلایندگی محیط زیست ،کاهش ترافیک و تصادفات جاده ای ، اشتغالزایی وتوسعه فرهنگی و اجتماعی شهرهای مجاور خطوط راه آهن حائز اهمیت می باشد.
?هدف ازاحداث اداره کل راه آهن شرق وتأثیرآن درحمل و نقل بین المللی
- برقراری ارتباط نزدیک تر بین کشورهای آسیای میانه و خلیج فارس با کاهش 1000کیلومتر طول مسیر و تقلیل زمان سیر قطارها
- کاهش هزینه حمل و نقل کالاهای ترانزیت و افزایش سهم ترانزیت و درآمد ارزی کشور از حمل و نقل بین المللی کالا .
- برقراری زمینه اتصال و حمل ریلی محمولات کارخانجات و معادن موجود در منطقه .
?ویژگی های مهم احداث اداره کل راه آهن شرق به شرح زیر می باشد :
- تاکید سازمان های بین المللی و منطقه ای نظیر UIC – اسکاپ – اکو بر اهمیت آن .
- کلیه عملیات طراحی و ساخت توسط مشاوران و پیمانکاران داخلی انجام شده است .
-کاهش فاصله و زمان حمل و نقل ترانزیت ( ترانزیت تایم ) درمسیر سرخس – بندر عباس از 2431 کیلومتر به 1617 کیلومتر و مدت ترانزیت از 6 روز به 4 روز .
-کاهش هزینه های حمل :کاهش 800 کیلومتر از طول مسیر موجب کاهش مصرف سوخت وکاهش هزینه حمل به میزان 15 تا 20 درصد خواهد بود که این کاهش زمان و هزینه درنهایت افزایش تناژ و رشد درآمد ارزی را به دنبال خواهد داشت. و از منظر اقتصاد حمل و نقل و صرفه جویی ایجاد شده در هزینه و زمان،زمینه ساز جذب بار و مسافر بیشتر خواهد شد .
علاوه بر موارد فوق ، این طرح به لحاظ شاخه ارتباطی از تربت حیدریه به سنگان در مرز افغانستان درادامه تا هرات درخاک افغانستان ، اولین خط آهنی خواهد بود که درخاک افغانستان احداث می شود و امکان ارتباط مستقیم ریلی آن کشور با جمهوری اسلامی ایران و همچنین ارتباط ریلی با سایر کشورها را از طریق شبکه ریلی کشورمان فراهم می آورد .
قطارهای اختصاصی این اداره کل طبس - تهران(یک رام), طبس - مشهد(یک رام), خواف - تهران(یک رام) و قطارهای عبوری و کمربندی نیز مشهد - یزد(یک رام), مشهد - کرمان(دو رام), مشهد - بندرعباس(یک رام), مشهد - شیراز (یک رام) می باشد.
مبادی بارگیری و تخلیه اداره کل از آغاز فعالیت اداره کل راه آهن شرق:
طبس، تربت حیدریه، پروده، خواف، سنگان، رشتخوار، شیرگشت ، رخ، رباط پشت بادام، بجستان